Verplichte kilometerstand bij elke werkplaatsfactuur vanaf 0 euro (voorheen vanaf 150 euro)

Vanaf 1 juli 2021:
Verplichte kilometerstand registratie (OKR) vanaf 0 euro

Het is even een hap tekst, maar wij vragen u om deze e-mail helemaal en zorgvuldig door te lezen, dit is zeer belangrijke informatie voor u als RDW erkend bedrijf waardoor u ook verplicht bent gesteld om kilometerstanden te registreren.

Indien nodig, zet deze email door naar de eindverantwoordelijke binnen uw garagebedrijf en deel de informatie met de medewerkers die werkplaatsfacturen maken.

In week 18 is definitief besluit genomen en wetswijziging

Wellicht heeft u, als RDW erkend bedrijf, het zelf al vernomen dat per 1 juli 2021 de wet wijzigt voor de registratie van kilometerstanden.
Sinds de invoering van OKR (ter vervanging van Stichting NAP) is het verplicht om een kilometerstand te registreren bij reparatie/onderhoud/banden vanaf 150 euro.

Echter vanaf 1 juli 2021 gaat o.a. die regel veranderen.
Het is dan verplicht om de kilometerstand altijd te registreren, bij reparatie/onderhoud/banden vanaf 0 euro (nul euro).

De wetswijziging is gepubliceerd in het staatsblad. 
Via deze link kunt u deze wetswijziging inzien: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-214.html
 

Belangrijkste wijzigingen op een rijtje

Via de website van de RDW hebben wij de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.
(Bron: https://www.rdw.nl/zakelijk/paginas/toezichtbeleidsbrief-rdw-2021

De belangrijkste wijzigingen in het toezichtbeleid zijn:

 • Voor het registreren van tellerstanden komt de ondergrens van het factuurbedrag van € 150,- bij reparatie, onderhoud en bandenwissel te vervallen (met ingang van 1 juli 2021).
 • Het op de verplichte registratiemomenten registreren van tellerstanden gaat ook gelden voor motorfietsen (met ingang van 1 juli 2021).
 • Vanaf 1 januari 2021 krijgen landbouwvoertuigen een kenteken. Dit betekent dat vanaf 1 mei 2021 APK-plichtige landbouwvoertuigen moeten worden gekeurd.
 • We gaan vanaf 2021 meer handhaven op het bewaren van kentekenplaten bij erkende bedrijven die via OREH of Export Dienstverlening voertuigen voor export registreren. 

Business rules opgesteld door VAT namens de branche
1. Bij alle ROB werkzaamheden (nu €150,- en vanaf 1 juli 2021 vanaf 0 euro) dient de tellerstand geregistreerd en doorgegeven te worden aan de RDW;
2. Tellerstanden registreren door een erkenninghouder mag altijd;
3. Er geldt een verplichting voor het registreren en doorgeven van de tellerstand als het voertuig fysiek de werkplaats in rijdt;
4. Op de achtergrond worden alle standen doorgegeven door het DMS/GMS-systeem via de provider aan de RDW;
5. Het doorgeven van alle standen aan RDW wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd;
6. Het doorgeven van standen dient standaard ingericht te zijn. Het toevoegen van opties zoals het aan/uitzetten van doorgifte of het moduleafhankelijk maken is nadrukkelijk niet de bedoeling;
7. Het DMS/GMS pakket zorgt ervoor dat de individuele erkenninghouder zo min mogelijk zelf handmatig acties hoeft uit te voeren of instellingen hoeft in te geven om doorgifte mogelijk te maken;
Bewerkt

Wat gaat er veranderen in CSS?

Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat er niet per se een update van CSS noodzakelijk is om aan deze wetswijziging te voldoen.

Binnen CSS is op dit moment namelijk al de mogelijkheid aanwezig om de kilometerstand ALTIJD door te sturen, bij elke werkplaatsfactuur.
Hoe dit ingesteld moet worden, leggen wij verderop in deze nieuwsbrief uit.

Op zeer korte termijn wordt er een nieuwe versie van CSS uitgebracht. Namelijk versie 5.69K. In deze versie zal CSS per 1 juli 2021 geautomatiseerd de kilometerstanden versturen bij het maken van een werkplaats factuur, vanaf 0 euro.
De enige twee uitzonderingen zijn:

 • De laatste wijzigingsdatum van de kilometerstand in CSS is te oud.
 • Er is via CSS een APK uitgevoerd op de betreffende werkkaart/factuur

Heeft u nog geen laatste versie van CSS, d.w.z. u heeft versie 5.69J of lager?

Een update van CSS is niet per se noodzakelijk. Zorg er dan wel voor dat u per 1 juli 2021 de juiste instelling binnen CSS hanteert. Hoe dit moet, leggen wij u verderop in deze nieuwsbrief uit.

 

Is de kilometerstand registratie uit te schakelen?

In december 2020 heeft de RDW alle bekende software bedrijven, die garagesoftware maken waaronder Car-Systems, uitgenodigd voor een presentatie van de toen nog voorgestelde wetswijziging.

Een heel belangrijk punt wat door RDW stellig is aangehaald is dat de software geen mogelijkheid mag hebben om de kilometerstandregistratie vanaf 1 juli 2021 uit te schakelen. 

U draagt zelf de verantwoordelijkheid voor de daadwerkelijke kilometerstandregistratie en de juiste instellingen binnen CSS.

Natuurlijk helpen wij u graag om de instellingen binnen CSS na te kijken en in te stellen.
Verderop in deze nieuwsbrief vindt u een instructie zodat u kunt controleren of bij u OKR ingeschakeld is en de juiste instellingen heeft.

 

INSTRUCTIE:
Instelling in CSS versie 5.69J of lager handmatig goed zetten vanaf 1 juli 2021 (het is ook toegestaan dit nu al aan te passen)

Checklist:

 • Op elke PC en bij elke gebruiker waar vanuit CSS gefactureerd wordt dient het RDW certificaat geïnstalleerd te zijn.
 • Een account bij VWE, RDC of A2SP ingesteld in CSS.

Navigeer naar menu RDW, Providers

mceclip1.png

Heeft u A2SP?
Ga dan naar het submenu A2SP en klik op A2SP instellingen.

mceclip2.png

Heeft u RDC?
Ga dan naar het submenu RDC en klik op RDC instellingen.

mceclip3.png

Heeft u VWE?
Ga dan naar het submenu VWE en klik op VWE instellingen.

mceclip4.png

Als voorbeeld gebruiken wij het scherm van VWE Instellingen. Het principe van deze instelling is identiek bij A2SP en RDC.

In zowel het instellingen scherm van A2SP als ook RDC als ook VWE zal er een zogenoemd account bestaan.
Dubbelklik op de vermelding in die lijst, in dit voorbeeld dubbelklikken we op vermelding '12345678'.

mceclip5.png

Krijgt u de melding volgende melding? Dan dient éérst het RDW certificaat geïnstalleerd te worden op deze computer, of ga naar een andere computer waarop wél het RDW certificaat is geïnstalleerd.
 

Er is geen geldig RDW certificaat geinstalleerd op deze machine.
U dient een geldig certificaat te installeren
indien u gebruik wenst te maken van de web-diensten.

mceclip7.png
Krijgt u bovengenoemde melding niet? Dan zult u de instellingen zien van het zojuist geopende account.

 • Zorg ervoor dat het vinkje voor "OKR" aangevinkt is (in afbeelding bij de pijl met nummer 1)
 • Zorg ervoor dat uw RDW bedrijfsnummer ingevuld is achter "Bedrijfsnummer", achter het OKR vinkje. (in afbeelding bij de pijl met nummer 2). 

  Let op!!! Het RDW bedrijfsnummer moet gelijk zijn aan het nummer wat ook ingevuld is achter het RDW Diensten certificaat. Dit is dus NIET uw KI-nummer en ook NIET de gebruikersnaam van de provider (A2SP, VWE, RDC).


In deze afbeelding is gebruik gemaakt van voorbeeld gegevens, in uw geval zullen uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord alsmede de geselecteerde diensten afwijken! Neem derhalve niks van de informatie uit bovenstaande afbeelding over in uw instellingen.

Bent u klaar met het controleren van de instelling en zijn de instellingen zo nodig goed gezet?
Klik dan op Opslaan en sluit de schermpjes tot u weer in het hoofdscherm bent van CSS.
Vervolg vervolgens hieronder de instructie.

mceclip8.png

Ga naar menu Voertuigen en klik op Instellingen

mceclip9.png

U krijgt direct de instellingen te zien voor de kilometerstand registratie.
Zoals gezegd en waar deze nieuwsbrief over gaat is dat u vanaf 1 Juli 2021 verplicht bent om na elke werkplaatsfactuur, ongeacht het bedrag, altijd de kilometerstand te sturen naar de RDW.
Zodoende dient u de instelling onder "Tellerstand doorsturen" neer te zetten op "Altijd (bij elke tellerstand mutatie) na werkplaatsfactuur". (zie afbeelding bij pijl met nummer 1)
Tevens dient u ervoor te zorgen dat achter "Standaard 'OKR' account" de juiste provider ingesteld staat, in deze instructie maken wij gebruik van VWE zodoende staat in dit voorbeeld "VWE(12345678)" ingesteld als Standaard OKR account.
Bij u kan dit dus A2SP, RDC of VWE zijn.

Zodra beide instellingen correct ingesteld staan, klikt u op Opslaan.
mceclip10.png

Indien u alle stappen correct hebt doorlopen zal per heden bij elke werkplaatsfactuur of pakbon (vanaf 0 euro) de kilometerstand geregistreerd worden bij de RDW.

Zorg er dus voor dat u te allen tijden een kilometerstand noteert, zelfs bij het vervangen van een lampje.

Een kilometerstand wordt niet gestuurd naar de RDW bij de volgende situaties:

 1. Er is een APK uitgevoerd op de betreffende werkkaart, de kilometerstand is dan al geregistreerd tijdens het melden van APK.
 2. De opgeslagen tellerstand binnen CSS is te oud / niet bijgewerkt, om te voorkomen dat er een trendbreuk ontstaat.
 3. De werkkaart is geen kentekenbon maar een naambon of magazijnbon.

 

Instellingen in CSS vanaf versie 5.69K en vanaf 1 juli 2021

mceclip11.png

Zodra u de laatste versie van CSS heeft, namelijk 5.69K of hoger, zal CSS geautomatiseerd op basis van de datum (vanaf 1 juli 2021) te allen tijden de instelling zetten op "Altijd (bij elke tellerstand mutatie) na werkplaatsfactuur".
Tevens staat er een rode tekst in beeld "In verband met wetswijziging per 1 juli 2021 wordt de tellerstand altijd doorgestuurd"
De opties "Nooit doorsturen" en "Na werkplaatsfactuur vanaf bedrag van €150,- (incl. btw)" komen dan compleet te vervallen.

Indien in uw RDW provider instellingen (A2SP, VWE, RDC) het vinkje OKR aan staat, met juiste bedrijfsnummer en het standaard OKR Account is ook correct ingesteld, worden de kilometerstanden bij elke werkplaatsfactuur en pakbon (t.b.v. verzamelfactuur) vanaf 0 euro geregistreerd.

Ook hier gelden de volgende uitzonderingen. Een kilometerstand wordt niet gestuurd naar de RDW bij de volgende situaties:

 1. Er is een APK uitgevoerd op de betreffende werkkaart, de kilometerstand is dan al geregistreerd tijdens het melden van APK.
 2. De opgeslagen tellerstand binnen CSS is te oud / niet bijgewerkt, om te voorkomen dat er een trendbreuk ontstaat.
 3. De werkkaart is geen kentekenbon maar een naambon of magazijnbon.

0 Opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.