Waarom? CSS valt uit of crasht met error

Allereerst weten wij dat het heel vervelend is als een programma, zoals CSS, crasht of met een foutmelding uitvalt.

Programma's zoals Outlook, Internet, maar ook de garagesoftware is natuurlijk een vitaal onderdeel binnen uw bedrijf.

Als een programma een of twee keer per dag crasht is dat in principe normaal, als we ervan uitgaan dat het programma's zijn die u de gehele dag gebruikt.

Graag willen wij u via dit artikel uitleggen waarom een programma (kan) crashen en waar u rekening mee moet houden en wanneer u echt met de helpdesk moet bellen of juist niet.

 

Een programma (zoals CSS) kan crashen door enkele oorzaken:

 • Windows
 • Computer staat te lang aan

 • Computerhardware

 • Netwerk
 • WiFi-netwerk
 • NAS (network attached stoarage)
 • Virusscanner
 • Bug in software
 • Fout of corrupt database bestand

 

Hieronder lichten wij bovengenoemde zaken in detail toe.

 

Windows:

Een conflict of foutieve instelling in Windows kan ervoor zorgen dat software wel eens crasht. 

Wij komen regelmatig Windows-installaties tegen die al jaren zo niet 10 jaar oud is. In al die jaren gebeurt er veel op een computer:

 • Er wordt software geinstalleerd, er wordt software verwijderd.
 • Meerdere gebruikers doen verschillende zaken op internet, waaronder het downloaden van (verdachte) zaken.
 • Soms is er sprake van "illegale" software of zelfs een "illegale" Windows versie, oftewel software zonder gekochte licentie, maar wat juist gekraakt is. 
  Zodra software gekraakt wordt, gebeurt dat in 99% van de gevallen met zogenaamde malafide / onbetrouwbare stukjes software om ervoor te zorgen dat de 'illegale' software 'denkt' dat het legale software is met betaalde licentie.
 • Het is dus van groot belang, zeker voor uw veiligheid op internet, dat op uw computer 100% legale software draait. 

Wij hebben simpelweg de ervaring dat wanneer men een oude Windows installatie heeft en/of gekraakte Windows / andere software heeft, dat CSS ook beïnvloedt wordt.

Zodra deze gebruikers hun PC opnieuw (laten) installeren (met legitieme licenties) dat CSS simpelweg probleemloos werkt. 

Welke Windows versie?

Wij adviseren om Windows 10 Professional te gebruiken (dus niet Home edition) i.v.m. de betere netwerkonderdelen.

Tevens adviseren wij om Windows 64bit te installeren, dus geen 32bit, vanwege het feit dat de meeste nieuwe computers meer als 4GB geheugen hebben. 32Bit gaat maximaal tot 4GB geheugen, dus ook al heeft u 8GB geheugen zal door 32Bit alsnog maximaal 4GB gebruikt worden. 64Bit Windows heeft hierin geen limiet.

 

Computer staat te lang aan:

Vaak wordt een computer niet aan het einde van de werkdag afgesloten.

Het is zeker wel de bedoeling om de computer aan het einde van de werkdag af te sluiten.

Windows 10 heeft een functie genaamd "Fast boot" of "Snel opstarten". Met deze optie wordt een computer niet echt afgesloten maar wordt deze in een soort standby modus gezet waarmee men beweert dat de computer lekker snel opstart. In werkelijkheid zal naar verloop van tijd het geheugen dusdanig vol zitten met gegevens dat applicaties zullen vasthangen of dat de gehele computer langzamer zal werken.

Werkt u op een terminal server of in de cloud?

Zorgt u er dan voor dat u aan het einde van elke werkdag u zichzelf compleet afmeld van de server. Het simpelweg sluiten van de server sessie via het kruisje in de blauwe balk is totaal onvoldoende. U verbreekt hiermee namelijk alleen de verbinding met uw openstaande server sessie.

U weet zeker dat u de computer heeft afgesloten of dat u zich compleet heeft afgemeld van een server sessie zodra u de volgende werkdag na het inschakelen van uw computer of server sessie al uw programmas moet opstarten.

U heeft de computer niet afgesloten of u heeft u niet afgemeld van de server sessie zodra u bij een verse werkdag uw computer aan zet of inlogt op uw server sessie en u ziet dat alle applicaties nog open staan zoals u het de werkdag van tevoren achter heeft gelaten.

 

Computerhardware:

Geheugen en processor zijn belangrijke onderdelen van een computer.

Heeft u te weinig geheugen in de computer of is de processor te langzaam dan kan het simpelweg zo zijn dat programma's (waaronder CSS) vaak te lang moeten nadenken, waarna Windows 'denkt' dat een programma vast hangt (freezed). 

Herkenbaar beeld voor velen, de applicaties worden dan licht van kleur / vaag en bovenin staat dan "Reageert niet".

Vaak met wat geduld gaat de applicatie automatisch verder, zodra het programma klaar is met denken, of zodra Windows geheugen of processortijd vrij heeft gemaakt.

Duurt het echter te lang, dan zal Windows het programma afsluiten.

Of als men geen geduld heeft en op de applicatie gaat klikken dan zal Windows sneller aangeven dat het programma niet reageert en zal afsluiten.

 

Netwerk:

Het is niet onbekend dat u een computernetwerk heeft. Zonder netwerk heeft u bijvoorbeeld geen verbinding met internet of verbinding met uw server / hoofdcomputer.

Een instabiel netwerk komt vaker voor dan men zou verwachten. En dit kan diverse oorzaken hebben:

 • Verouderde of lage kwaliteit netwerkkabels. Netwerkkabels zijn gevoelig voor bepaalde zaken van buitenaf, bijvoorbeeld straling (kabels in de buur van TL-lampen, magnetrons, piekspanningen door bruggen e.d.) of beweging (los contact, kabel loopt over de vloer, e.d.). Besparen op netwerkbekabeling is absoluut "goedkoop=duurkoop". Koop "shielded" netwerkkabels, dat zijn kabels die een beschermende mantel hebben.
  • Netwerkkabels die al heel oud zijn zijn vaak van lage kwaliteit.
  • Goedkope netwerkkabels zijn vaak van lage kwaliteit.
 • Een apparaat op het netwerk veroorzaakt storing.
  • Dit kan een heel oude netwerk switch of hub zijn. Vaak zijn goedkope budget apparaten gebruikt om delen van het netwerk aan elkaar te koppelen, vervang deze apparaten voor goed werkende en goede kwaliteit switches.
  • Er zijn verbindingsblokjes gebruikt, deze zijn uit den boze en moeten direct verwijderd worden. Deze worden vaak gebruikt, zonder dat men daar weet van heeft. Wij komen ze vaker tegen dan wij zouden willen, en vaak na het verwijderen van dit soort verbindingsblokjes zijn alle problemen uit de wereld.
  • Een (oude) computer of (oude) printer/scanner heeft een defect in de netwerk hardware (netwerkkaart). Dit is soms lastig te achterhalen. Enige manier om erachter te komen dat een apparaat storingen veroorzaakt in een netwerk is simpelweg door het apparaat uit te schakelen en los te koppelen. 
   • Vaak constateert men ook dat een bepaalde periode géén problemen met CSS zijn geweest, en dat na een periode weer problemen ontstaan. In zo'n geval is er vaak iemand op vakantie geweest (of periode ziek geweest). Vaak kan men op die manier erachter komen dat de PC van degene die afwezig was de oorzaak is van de vele storingen. 
 • Snelheid van het netwerk is te laag (bijvoorbeeld i.p.v. de aanbevolen 1000mbit/s (1gigabit) constateren we dat het netwerk op 10mbit/s (0,01gigabit) draait. 
  • In 99% van de gevallen is hier sprake van oude of kapotte (netwerk) apparatuur. 
  • De overige procent is er simpelweg in Windows een verkeerde instelling op de netwerkkaart ingesteld.

 

WiFi-netwerk:

Op de eerste plaats zeggen wij nogmaals: Wij ondersteunen géén WiFi verbindingen. 

CSS is een (op het netwerk) vrij gevoelig softwarepakket en vereist een constante en stabiele netwerkverbinding. 

WiFi is simpelweg (hoe duur de WiFi apparatuur ook is) géén stabiele verbinding.

Enige wat wij hierover zeggen: stap over op een 100% bekabelde netwerkverbinding.

 

NAS (network attached storage):

Ook in dit geval zeggen wij bij voorbaat: wij ondersteunen géén NAS.

In het verleden werd wel eens een Synology NAS geadviseerd, maar dit advies doen wij sinds enkele jaren niet meer, omdat ook hier problemen optreden die wij niet kunnen oplossen en die niet optreden zodra we CSS van de NAS verplaatsen naar een normale computer.

Een NAS is overigens ook niet bedoeld om applicaties op te laten draaien. De afkorting NAS is staat voor "Network Attached Storage". Wat in het Nederlands vrij vertaald "Netwerk Verbonden Opslag" betekent. Een NAS is dus alleen bedoeld voor het opslaan van (belangrijke) data en bestanden of als back-up medium! 

Een NAS is niet bedoeld om van daar vanaf software op te starten. Een NAS wordt vaak onterecht vergeleken met een SAN, een SAN is een veel complexer opslag systeem wat vaak wél geschikt is voor het opstarten van applicaties. Echter een SAN is ook vele malen duurder dan een NAS.

 

Virusscanner:

Een virusscanner (er zijn er vele in verschillende soorten en maten) scant bestanden en programma's op verdachte inhoudt of verdacht gedrag.

CSS is een softwarepakket wat in totaal maar op een kleine 30000 computers geinstalleerd is en alleen in Nederland. Vergeleken met de wereld (en ook in Nederland) is dat een zéér klein percentage van alle computers die online zijn op internet.

Omdat CSS een zodanig zeldzaam programma is, in de ogen van de virusscanners, kan het voorkomen dat een virusscanner het programma CSS op bepaalde vlakken blokkeert.

Dat heeft enkele redenen:

 • CSS maakt verbinding met internet, en wel met tientallen, zo niet honderden verschillende derde partijen. 
 • In geval van bepaalde koppelingen kunnen klantgegevens verstuurd worden via internet naar derde partijen, uiteraard alleen maar indien u daarvoor toestemming hebt gegeven, in de vorm van een ingestelde koppeling (denk aan WESP, Problicity, e.d. partijen)
 • CSS bevat een zeer grote broncode en voert functies uit die ook invloed hebben op het besturingssysteem, bijvoorbeeld wordt het register van Windows aangeroepen en beschreven.
 • Er wordt ook systeeminformatie uitgelezen voor diagnostische doeleinden (denk aan het versturen van een errorlog of de licentie controle tijdens het starten van CSS). 

Zo zijn er nog veel andere zaken waarom een virusscanner in geval van CSS moeilijk kan doen en daardoor kan CSS instabiel worden of zelfs crashen (op willekeurige plaatsen in de software).

Het is daarom van enorm groot belang dat CSS in alle virusscanners op al uw computers volledig wordt uitgesloten van (realtime) scannen. Vraag de helpdesk of uw systeembeheerder.

 

Bug in software:

Allereerst is software altijd handwerk en gemaakt door mensen, een foutje is menselijk. Zo kan er dus in de broncode een typefout of een programmeerfout ontstaan.

Dergelijke programmeerfouten kunnen ervoor zorgen dat software tijdens het gebruik met een fout kan crashen.

Het is dan wel zo dat die fout altijd op dezelfde plek in de software optreedt.

Zo'n bug wordt meestal direct opgelost middels een zogenaamde hotfix / patch.

Tevens komen bugs alleen voor vlak na een (grote) update van CSS.

 

Fout of corrupt database bestand:

Het komt voor dat een database bestand van CSS corrupt raakt.

In de meeste gevallen is dit door de helpdesk te repareren, het komt óók wel eens voor dat een bestand niet te repareren is en dat het bestand als verloren beschouwt moet worden, indien men géén (goed werkend) back-up systeem heeft.

Een database fout wordt vaak al bij het starten van CSS opgemerkt, of in bepaalde delen van de software (net als in geval van een BUG, zoals hierboven beschreven).

In enkele gevallen wordt een fout in de database pas opgemerkt zodra er een update van CSS uitgevoerd wordt.

Foutmeldingen zijn vaak te herkennen aan de teksten "Kan index niet openen"  of  "Kan tabel xxxxx niet openen"  of "Kan niet schrijven in tabel xxxx" of tijdens maken van factuur "Factuur werd NIET opgeslagen, neem contact op met de helpdesk".

Neem in dergelijke gevallen altijd DIRECT contact op met de helpdesk, werk hier vooral niet mee door omdat de schade dan alleen maar groter wordt en dit kan leiden tot dataverlies!!

0 Opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.